Travessa pel Ripolles en BTT – 14 i 15 de juliol

Coll d’Ares – Prats de Molló – Esquerdes de rojà – Fonts del Tec – Costabona – Coll d’Ares

Costabona

Ruta realitzada per Marc Floriach i Albert Mas els dies 14 i 15 de juliol de 2018
Sortida de Calendari de la secció de BTT de la UEC de Mataró
(61 Km i +-2250 m de desnivell)
Ruta circular d’alta muntanya de gran bellesa, però exigent tant física com tècnicament. No apta per aquells als qui no agrada baixar de la bici. Els 61 Km i +-2250 m s’endureixen bastant per la poca ciclabilitat de diversos trams.
En el nostre cas vam dividir la ruta en dos jornades començant al Coll d’Ares i fent nit al refugi no guardat de la Portella de Rojà, amb la qual cosa vam escurçar la ruta però vam augmentar el pes a carretejar.
Comencem al Coll d’Ares baixant pel camí de la retirada fins a Prats de Molló per l’obaga seguint camins i corriols.
De Prats de Molló a la Presta tram de carretera, tot i que poc transitada d’uns 7/8 Km. Abans d’arribar als banys de la Presta prenem la pista asfaltada que va a l’antiga estació d’esquí dels Forquets. Guanyem desnivell per asfalt. A la llunyania anem veient el tram final de pista que puja a la Collada de les Roques Blanques. Poc després del refugi no guardat dels Forquets s’acaba l’asfalt. Cada vegada per terreny més pedregós, però sempre per pista, anem encadenant les ziga-zagues que ens portaran fins al Coll de Roques Blanques a 2260m. A la llunyania anem veient l’objectiu de la segona jornada, el cim del Costabona. En una de les darreres corbes ens apareix el Canigó a tocar. Fins aquí tot 100% ciclable.
A partir del Coll de Roques Blanques abandonem la pista i la ciclabilitat de la ruta fins baixa en picat, tot i que la bellesa del recorregut bé s’ho val. El primer el tram resseguint les Esquerdes de Rojà, només ens permet fer alguns trams a sobre la bici. Arrosseguem la bici per superar la Portella de Rojà i arribem al refugi del mateix nom. Es tracta d’un refugi no guardat amb més o menys bones condicions, amb taula, un banc i una llitera amb capacitat per unes 8 persones. No hi ha aigua a prop.
L’endemà seguim per sender més o menys ciclable, passant per les fonts del Tec. Arrosseguem la bici per fer el tram final d’ascensió al Costabona. La baixada la comencem pels prats de la cara sud, però de seguida prenem el camí miner cap al vessant est. Aquest camí, ciclable però força exigent, ens porta fins al fons de la vall per una zona inhòspita i força solitària. Ens alguns punts hem de baixar de la bici.
Una bona opció per fer aquest final de volta més còmode és fer el descens per la carena que ens porta pràcticament des del cim directes al Coll de Siern. Del contrari, un cop al fons de la vall ens toca remuntar a peu per un corriol fins al Coll de Siern. Des d’aquí ja anem seguint pràcticament tota l’estona la carena que ens porta fins al Coll d’Ares amb alguns trams de pujada.
Per si voleu descarregar-vos la ruta o veure les fotos, us deixem l’enllaç: Wikiloc Ripollès: